[email protected] – Gratis frakt over kr. 500,-

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet
Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet: Hva du bør vite om ingredienser og helse

Når vi snakker om hundefôr, er det viktig å forstå at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet, og disse forskjellene har betydelige konsekvenser for hundens helse og velvære. Kvaliteten på tørrfôr er sterkt avhengig av hvilke ingredienser som brukes, spesielt når det gjelder protein, som er en av de viktigste komponentene i hundens kosthold. La oss dykke ned i hva som virkelig skiller de ulike typene tørrfôr, og hvorfor noen typer er betydelig bedre enn andre.

Proteinmel og råstoffer: Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

Proteinet i tørrfôr til hunder kommer ofte fra biprodukter fra slakteriindustrien. Dette betyr at proteinkildene kan være kjøtt, innvoller, brusk, bein, og fisk som har blitt malt opp til proteinmel. Her ligger en av de største årsakene til at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet. Proteinmel som inneholder mye kjøtt og innvoller gir bedre kvalitet fordi det gir høyere næringsopptak i hundens tarm og bedre fordøyelighet. Hunder er avhengige av å få de riktige aminosyrene fra kosten, og proteinmel av høy kvalitet sikrer at disse behovene dekkes.

På den annen side, hvis proteinmelet inneholder en stor andel brusk og bein, blir kvaliteten dårligere. Hunden får i seg mindre næringsstoffer, og i verste fall kan den få for lite av de essensielle aminosyrene som er nødvendige for helse og vekst. Dette illustrerer tydelig hvor store forskjeller på tørrfôr-kvalitet det kan være, avhengig av hvilke råvarer som brukes.

Brusk og bein i proteinmel: Hva betyr det for hunden?

En undersøkelse gjennomført av forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) viser at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet avhengig av mengden bein og brusk i proteinmelet. Proteinkilder med mye brusk og bein gir lavere fordøyelighet, noe som betyr at hunden ikke får maksimalt utbytte av næringsstoffene i maten. Mye bein i proteinmelet kan også føre til at hunden får i seg for mye kalsium, noe som kan føre til helseproblemer som nyrestein og forstyrrelser i mineralbalansen.

I tillegg er det verdt å merke seg at mengden avføring hunden produserer kan være en pekepinn på kvaliteten på fôret. Store mengder avføring indikerer ofte at hunden ikke klarer å fordøye og utnytte maten effektivt, noe som kan være et tegn på høyt beininnhold i fôret. Avføring som er hvit og tørr, kan også tyde på et for høyt innhold av kalsium og dårlig kvalitet på proteinet. Dette er enda en grunn til at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet.

Forskjeller i fordøyelighet mellom ulike proteinmeltyper

I et doktorgradsstudium ved NMBU testet stipendiat Maria Therese Tjernsbekk tre vanlige typer proteinmel som brukes i tørrfôr til hunder: lam, kylling, og fisk. Resultatene viste at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet når det kommer til fordøyelighet og innhold av essensielle aminosyrer.

Lamemel kom dårligst ut med en proteinfordøyelighet på bare 71 prosent. Dette skyldes sannsynligvis et høyere innhold av brusk og bein i lamemel, samt et lavere innhold av muskelprotein. Når proteinet ikke blir lett fordøyd, vil det ikke gi hunden de nødvendige næringsstoffene på en effektiv måte. Dette er et eksempel på hvordan store forskjeller på tørrfôr-kvalitet kan påvirke hundens helse.

Kyllingmel, som er det mest brukte proteinmelet i hundefôr på grunn av god tilgjengelighet, fikk et middels resultat med en fordøyelighet på 80 prosent. Selv om kyllingmel er bedre enn lamemel, inneholder det ofte også en del bein og brusk, noe som reduserer kvaliteten. Likevel er det et populært valg på grunn av kontinuerlig tilgang til fjørfe i markedet, noe som gjør det til en rimeligere ingrediens i tørrfôr.

Fiskemel derimot, kom best ut med en fordøyelighet på 87 prosent. Dette er et resultat av at fiskemel er laget av hel fisk, som har et høyere proteininnhold og mer muskelprotein enn lam og kylling. Det er klart at fiskemel gir en høyere kvalitet på tørrfôret, noe som reflekteres i bedre fordøyelighet og et høyere innhold av essensielle aminosyrer. Dette bekrefter igjen at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet, og at fiskemel er en av de beste proteinkildene tilgjengelig.

Kalsium, antibiotika og andre faktorer: Påvirker de tørrfôr-kvaliteten?

En annen viktig faktor som påvirker tørrfôr-kvalitet er innholdet av kalsium. For mye kalsium i fôret kan være skadelig for hunden og kan føre til helseproblemer som nedsatt nyrefunksjon. I enkelte tilfeller finnes det faktisk hundefôr i norske butikker som ikke ville vært lovlig å produsere i europeiske land på grunn av for høyt kalsiuminnhold. Dette er en viktig påminnelse om at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet, og at det er nødvendig å være bevisst på ingrediensene som brukes.

Antibiotika er også en faktor som kan påvirke råvarekvaliteten i tørrfôr. Bruken av antibiotika i oppdrett av dyr som senere blir til fôringredienser, kan ha en negativ effekt på helsen til hunden. Antibiotikaresistens er et voksende problem, og det er viktig å være oppmerksom på hvor råvarene i hundens tørrfôr kommer fra og hvordan de er produsert. Dette understreker enda en gang at det er store forskjeller på tørrfôr-kvalitet.

Konklusjon: Hvorfor er det store forskjeller på tørrfôr-kvalitet?

Det er utvilsomt store forskjeller på tørrfôr-kvalitet, og disse forskjellene har en direkte innvirkning på hundens helse, fordøyelse, og generelle velvære. Valget av råvarer, innholdet av brusk og bein, bruken av fiskemel versus lamme- eller kyllingmel, og tilstedeværelsen av tilsetningsstoffer som kalsium og antibiotika, er alle faktorer som bidrar til denne variasjonen.

For å sikre at hunden din får den beste ernæringen, er det viktig å velge et fôr av høy kvalitet, laget med proteiner som er lett fordøyelige og rike på essensielle aminosyrer. Fiskemel har vist seg å være en av de beste proteinkildene, med høy fordøyelighet og et høyt innhold av næringsstoffer som er avgjørende for hundens helse. Ved å være oppmerksom på disse faktorene, kan du gi hunden din det beste tørrfôret og bidra til et langt og sunt liv.

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet​
Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet​

Kronch: Hundefôr av laks – Kortreist og kvalitetssikret i Danmark

Når det kommer til å gi hunden din det aller beste innen ernæring, er Kronch hundefôr av laks et utmerket valg. Produsert i Danmark, kombinerer Kronch lokale råvarer av høy kvalitet med avanserte produksjonsteknikker for å skape et fôr som er både sunt og bærekraftig. Kronch hundefôr av laks er mer enn bare mat; det er en nøye utvalgt kombinasjon av ingredienser som støtter hundens helse på alle nivåer.

Kvaliteten på råvarene: Hundefôr av laks

En av hovedårsakene til at Kronch hundefôr av laks er så ettertraktet, er kvaliteten på råvarene som brukes. I Danmark er det et sterkt fokus på lokal og bærekraftig produksjon, noe som sikrer at ingrediensene som går inn i Kronch fôr er av topp kvalitet. For eksempel, blodmel som brukes i fôret, kommer fra danske griser og er en naturlig kilde til jern. Med et proteininnhold på rundt 87 %, er blodmel en lett fordøyelig ingrediens som bidrar til å sikre at hunden din får i seg alt det nødvendige jernet.

Fiskemel: En av nøkkelingrediensene i Kronch hundefôr av laks

Fiskemel er en annen viktig ingrediens i Kronch hundefôr av laks. Fiskemel er kjent for å være en utmerket kilde til naturlige, biopassende aminosyrer, fett, og visse mineraler og vitaminer. Kronch bruker kun danskprodusert fiskemel av høyeste kvalitet, laget av fisk fanget i Nordsjøen. Dette sikrer at fôret har et høyt innhold av essensielle næringsstoffer som er nødvendige for hundens helse. I tillegg til å være rik på protein, inneholder fiskemel også omega-3 fettsyrer, som er avgjørende for en sunn pels og hud, samt for hjernens utvikling.

Kortreist og bærekraftig produksjon

Produksjonen av Kronch hundefôr av laks foregår i Danmark, noe som gjør fôret både kortreist og bærekraftig. Ved å bruke lokale råvarer som bygg, hvete, og ølgjær, sikrer Kronch at fôret ikke bare er av høy kvalitet, men også har et lavt karbonavtrykk. Bygg, som er lavt i kolesterol og høyt i fiber, gir en rekke mikronæringsstoffer inkludert selen og kobber. Hvete, en annen dansk dyrket ingrediens, gir en god energikilde og høyverdig protein. Ølgjær, som er rik på B-vitaminer og antioksidanter, bidrar til sunn hud, hår, øyne, og leverfunksjon hos hunden din.

Mais og sukkerroer: Viktige ingredienser i Kronch hundefôr av laks

Mais er en annen viktig ingrediens i Kronch hundefôr av laks. Mais leverer flere av de nødvendige ernæringsbehovene som hunder har, inkludert protein, karbohydrater, linolsyre, antioksidanter, og fiber. Det er verdt å merke seg at Kronch kun bruker europeisk dyrket mais og sørger for at ingen genmodifiserte sorter brukes. Dette sikrer at fôret er trygt og sunt for hunden din.

Sukkerroer er også en viktig komponent i Kronch hundefôr av laks. Kun danskproduserte sukkerroepiller brukes i produksjonen, og disse pillene inneholder store mengder delvis fordøyelige plantefibre. Sukkerroer er hovedsakelig inkludert på grunn av fiberinnholdet, som stabiliserer hundens tarmflora og sikrer en sunn og velfungerende tarm. Dette bidrar også til å gi hundens avføring riktig konsistens, noe som er et tegn på god fordøyelse og næringsopptak.

Ris og lecithin: Tilleggsingredienser som støtter helsen

Ris er en annen ingrediens i Kronch hundefôr av laks. Ris er en god kilde til kostfiber, som er viktig for å opprettholde tarmhelsen. Den er også et fordøyelig karbohydrat som gir nyttige mineraler og B-vitaminer. Kronch bruker bruddris, som er fragmenter av riskorn til overs fra tørke- og maleprosessen. Dette bidrar til å redusere matsvinn og gir samtidig et næringsrikt tilskudd til hundefôret.

Lecithin er et annet tilsetningsstoff i Kronch hundefôr av laks. Lecithin er avgjørende for alle celler i kroppen og bidrar til å forhindre helseproblemer. Det har også vist seg å stimulere hukommelse og læringsevner, noe som er spesielt nyttig for hunder under trening. Mange hundetrenere anbefaler tilførsel av lecithin til hunder før og under et treningskurs for å forbedre læringsevnen.

Fordelene med ekstrudering i produksjonen av Kronch hundefôr av laks

Under produksjonen av Kronch hundefôr av laks, brukes en prosess kalt ekstrudering. Her varmes ingrediensene opp ved høyt trykk til over 130 grader celsius, noe som dreper alle bakterier og får stivelsen i kornproduktene til å reagere med vann og produsere lett fordøyelige karbohydrater. Dette gjør at karbohydratene i fôret kan fordøyes lett av hunden, noe som sikrer optimal næringsopptak og reduserer risikoen for fordøyelsesproblemer.

Konklusjon: Hundefôr av laks – En sunn og bærekraftig løsning for din hund

Kronch hundefôr av laks representerer det beste av hva dansk produksjon har å tilby når det gjelder kvalitet, bærekraft, og ernæring. Ved å bruke lokale råvarer og avanserte produksjonsteknikker, sikrer Kronch at hunden din får den optimale kombinasjonen av næringsstoffer som støtter et langt og sunt liv. Fra fiskemel som er rik på omega-3 fettsyrer, til ølgjær som fremmer en sunn hud og pels, er hver ingrediens nøye utvalgt for å gi best mulig helsefordeler. Kort sagt, ved å velge Kronch hundefôr av laks, velger du et kvalitetsfôr som er bra for både hunden din og planeten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *